میمبل ویمبل یک پروتکل امنیتی برای افزایش حریم خصوصی در بلاک چین بیت کوین است که توسط یک توسعهدهنده اسرارآمیز مطرح شد.
اگر مجموعه فیلمهای هری پاتر را تماشا کرده باشید یا داستانهای او را خوانده باشید اسم میمبل ویمبل (MimbleWimble) برایتان آشنا است. در آن دنیای خیالی میمبل ویمبل نام یک طلسم است که باعث میشود قربانی قدرت تکلم را از دست بدهد و نتواند رازها را فاش کند.
میمبل ویمبل از کجا آمده و هدف اصلی آن چیست؟
این پروتکل امنیتی در آگوست 2016 و در یک چت روم که تعدادی از توسعهدهندگان بیت کوین در آن بودند متولد شد. تام الویس جدوسار که البته یک نام مستعار است مقاله سفید اولیه میمبل ویمبل را در این چت روم به اشتراک گذاشت و بعدها اندرو پولسترا آن را به شکل بهتری منتشر کرد.
اما بدون شک عجیبترین ویژگی میمبل ویمبل برای کسانی که سالها در فضای بلاک چین نفس کشیدهاند عدم استفاده از آدرسهای عمومی در شبکه است.
این برخلاف بلاک چینهای بیت کوین و اتریوم و انبوهی از آلت کوین ها است که در آنها کلیدهای محرمانه افراد با یک آدرس عمومی هماهنگ شده است. ولی کاربران در یک شبکه بلاک چین با ویژگی میمبل ویمبل نیازی به آدرس عمومی برای دریافت کوین یا توکن ندارند.
اما این جادوگری چگونه اتفاق میافتد!؟
ریاضیات اساس میمبل ویمبل است
در پروتکل امنیتی میمبل ویمبل، اساساً از یک روش محاسباتی متفاوت با بیت کوین و خیلی از آلت کوین ها استفاده شده است. این روش ذاتاً محرمانه است و فضای کمتری را اشغال میکند. در نتیجه حتی میتواند عملکرد بهتری نسبت به رمز ارزهایی با محوریت محرمانگی مثل مونرو، دش و زی کش داشته باشد.
در یادداشتی که تیم بلاک چین بیم (Beam) که مجهز به پروتکل امنیتی میمبل ویمبل است در سایت مدیوم منتشر کرده دراینباره توضیح داده است. در این یادداشت آمده:
میمبل ویمبل از انتشار اطلاعات تراکنشها (آدرسها و مقادیر آنها) به اعضای شبکه بلاک چین جلوگیری میکند. در بیت کوین انتشار همین اطلاعات در میان همه گرهها باعث کاهش محرمانگی تراکنشها میشود.
اما مثلاً در بلاک چین بیم اطلاعات تراکنشها بهصورت کاملاً مستقیم و بدون واسطه فقط بین طرفین به اشتراک گذاشته میشوند.
این دو گره در شبکه برخی از اعمال ریاضی را بر روی کلیدهای محرمانه و مقادیری که ارسال و دریافت شدهاند انجام میدهند و مجموعه این عملیات بهعنوان رشته درهم این تراکنش (Hash) عمل میکند.
در مرحله بعدی رشته درهم یک تراکنش در رشتههای درهم سایر تراکنشها ضرب میشود تا یک رشته درهم جدید تولید شود. در نتیجه تمام تراکنشهای موجود در قالب یک بلوک در یک شبکه بلاک چین با میمبل ویمبل در یک رشته درهم ذخیره میشوند. همین نکته باعث میشود تا بلاکچینهایی که از این پروتکل امنیتی استفاده میکنند، مقیاسپذیری بالاتری داشته باشند.
از یک دیدگاه دیگر میمبل ویمبل عملکردی شبیه به یک زنجیره جانبی (Sidechain) دارد که میتواند در کنار بیت کوین یا آلتکوین ها راهاندازی شود و به کاربران اجازه دهد تا تراکنشهای خود را در قالب ساختاری که برای شما توضیح دادیم ارسال و دریافت کنند.
از همین رو میتوان نتیجهگیری کرد که میمبل ویمبل یک دفتر کل توزیعشده با ساختاری متفاوت است که در آن اطلاعات تراکنشها به نحوی از دیگر کاربران پنهان میشود.
بیشتر از این نمیخواهیم وارد جزییات فنی این پروتکل امنیتی بشویم اما اجازه دهید نکاتی که نشان میدهد چرا میمبل ویمبل ارزشمند است را بار دیگر تکرار کنیم.
این پروتکل امنیتی که در اصل برای ارتقای محرمانگی تراکنشها در بیت کوین طراحی شده میتواند در کنار وظیفه ذاتی بیت کوین یعنی انتقال ارزش بدون واسطه، فضای ذخیرهسازی در بلوکها را افزایش دهد.
همچنین نیازی به استفاده از آدرسهای عمومی برای دریافت رمز ارز از دیگران نیست و حریم شخصی کاربران بهصورت موثرتری حفظ خواهد شد.
البته بعضی از رمزنگاران معتقدند یکی از معایب میمبل ویمبل این است که فقط میتوان در تراکنشهای مالی از آن استفاده کرد. این در حالی است که بیت کوین قابل کد نویسی است و ظرفیت نوآوریهایی مثل پروتکل لایتنینگ و مبادله اتمی را از خود نشان داده است.
بااینحال مدافعان آن میگویند این پروتکل امنیتی همچنان قابل توسعه است و شاید بتوان در آینده قابلیتهای بیشتری هم به آن اضافه کرد.
منبع Cryptoglobe
نظر بدهید